Οι γλυκαντικές ύλες έχουν το ρόλο του υποκατάστατου της ζάχαρης σε μια σειρά από είδη διατροφής και καταναλωτικά προϊόντα. Από τις πιο διαδεδομένες όπως η ασπαρτάμη μέχρι τις πιο πρόσφατες και ελπιδοφόρες όπως η στέβια, οι γλυκαντικές ουσίες προκαλούσαν συζητήσεις για την ασφάλεια της κατανάλωσής τους και της χρήσης τους στα τρόφιμα. Στον πίνακα που ακολουθεί είναι συγκεντρωμένα τα πιο δημοφιλή γλυκαντικά και παρουσιάζονται οι βασικές τους ιδιότητες όπως η γλυκύτητα, τα υλικά παραγωγής τους και οι χρήσεις τους.

|